Националният омбудсман Мая Манолова определи очакваното увеличение на цените на парното, топлата вода и ел. енергията от 1 юли като необосновано. В ефира на БНТ тя заяви, че с решенията си, Комисията за енергийно и водно регулиране се превръща в основен генератор на инфлация в страната.

Манолова припомни, че последното увеличение на парното беше през октомври миналата година, когато цената на парното е достигнала най-високата си цена. Оттогава цената на природния газ на международните пазари не се е увеличила. Така че, според омбудсманът, основания за повишаване цената на парното практически няма.

"Още повече, че този път КЕВР ще започне обсъждането на по-високи цени на топлото преди да е определил цената на природния газ. Предложението на "Булгаргаз" е за намаляване даже на цената на природния газ. Наистина символично с 0, 1 лв. В същото време се предлага увеличаване на цената на топлото, което на практика няма никакво солидно обяснение", каза още омбудсманът.

Манолова посочи, че няма как да не се тревожим от доклада, който е представен за състоянието на топлофикационните дружества. Манолова уточни, че за столичната "Топлофикация" показателите са повече от лоши.

Днес тя участва в откритото заседание на КВЕР, на което ще се обсъждат новите цени на тока и парното от първи юли. По първоначалните разчети на експертите, цената на електричеството трябва да се увеличи средно с 3.48 на сто в цялата страна. Анализът на цените на топлото показва поскъпване средно с около 4,5 процента.