Сред последните санкции на Доналд Тръмп преди да напусне длъжността президент на САЩ по погрешка попадна собственик на ресторант във Верона, Италия, съобщи Би Би Си (BBC).

Грешката станала при оформяне на санкциите на администрацията на Тръмп, против венецуелския петролен сектор.

При случай на сгрешена самоличност собственикът на ресторант Алесандро Бацони се оказа в черния списък на Министерството на финансите на САЩ през януари, но тази седмица беше окончателно изваден от него.

Правните експерти отбелязват, че този тип грешки се случват редовно и може да струват скъпо.

През 2019 г. администрацията на Тръмп наложи санкции срещу венецуелската държавна петролна компания Petroleos de Venezuela (PDVSA) като част от стратегията си да предизвика оставката на президента Николас Мадуро -  обвинен в корупция, нарушения на правата на човека и фалшифициране на преизбирането си през 2018 г.

В последния си пълен работен ден през януари тази година администрацията на Тръмп наложи санкции срещу друг Алесандро Бацони заради обвинения, че е обвързан с мрежа, опитваща се да избегне санкциите срещу петролния сектор на Венецуела.

Министерството на финансите на САЩ удари със санкции редица компании, които според него са свързани с Бацони, включително AMG S.A.S. Di Alessandro Bazzoni & C., със същия адрес като ресторант и пицария Долче густо (Dolce Gusto) във Верона, Италия. Записите показват, че базираният във Верона Бацони (Bazzoni) притежава и двете компании, съобщи Ройтерс (Reuters).

Така ресторантьорът от Верона попадна в мрежата на американското министерство на финансите.

Месеци по-късно грешката е била забелязана и собственикът на ресторанта е премахнат от списъка.

В сряда Министерството на финансите призна грешката си, премахвайки от санкционния си списък AMG S.A.S. Di Alessandro Bazzoni & C., както и компанията за графичен дизайн в Порто Торес, Италия, предаде Ройтерс.

Говорейки от ресторанта си във Верона, Бацони каза пред агенцията, че е било грешка и че е благодарен, че вече не е замесен. "Това беше грешка ... за щастие всичко беше решено за няколко месеца."

"В края си администрацията на Тръмп направиха много наистина, и много бързо по отношение на Венецуела, Иран и Китай", каза Тим О"Тул, специалист по санкциите в адвокатска кантора Miller & Chevalier.

"Когато се движите толкова бързо, сте склонни да правите грешки", добави той.