Депутатите приеха промените за студения резерв. Търговете за него се спират. Промените бяха заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се измени Законът за енергетиката. На второ четене "за" предложението гласуваха 105 народни представители, "против" - 12, без "въздържали се".

Студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), само при необходимост и то само на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". 

Вносители на поправките са председателят на енергийната комисия към парламента Валентин Николов и група депутати. Промените получиха подкрепата и на левицата.

Текстовете регламентират в срок до 30 юли 2020 г. включително операторът на електропреносната мрежа да представя на министъра на енергетиката доклад за степента на адекватност на електроенергийната система за периода 1 август 2020 - 1 юли 2021 г.

Съгласно приетото предложение министърът на енергетиката въз основа на доклада налага предоставянето на студен резерв със заповед за периода от 1 август 2020 до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро, но не по-късно от 1 юли 2021 г.

За периода от 1 август 2020 до пълната либерализация на пазара на ел. енергия операторът сключва сделки за студен резерв в съответствие със заповедта на министъра на енергетиката.

Законодателната инициатива идва след като управляващите решиха студен резерв да се ползва само от държавната ТЕЦ "Марица Изток II". Решението беше обсъдено между коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" след обществено напрежение и съмнения за злоупотреби в ТЕЦ "Варна".

Сделките за студения резерв ще се се сключват от ЕСО според заповедта на енергийния министър. Цената на резерва е регулирана от КЕВР.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай изрази мнение, че тези законови поправки са възникнали въз основа на омразата към собствениците на определени електрически централи и няма нищо общо със създаване на сигурност и стабилност на електроенергийна ни система. По думите му в момента се прави опит за преразпределение на бизнес, а промените не са от загриженост към енергетиката. "Имам чувството, че следващият министър, който ще си замине от правителството, ще бъде Теменужка Петкова" каза Аталай.

Според него тя трябва да обясни как и по какъв начин ще се нарушават принципни неща, които са въведени в енергетиката от 2003 г., от когато има студен резерв. "В момента се опитваме да се самоубедим, че имаме един преходен период до 2021 г., когато да почнем търговията с капацатитет, за да отпадне студения резерв. Това, което е другият принцип на осигуряване сигурност, стабилност и адекватност на електроенергийната система. Колеги, от 31 юли до другия 31 юли нашата енергийна система ще виси във въздуха поради липса на сигурност", каза Аталай и призова да се оттегли предложението.

Най-лошото е, че допуснахме политиката в енергетиката, заяви председателят на енергийната комисия към парламента Валентин Николов. За съжаление това се случи, понеже цялата ситуация в България в момента вече е политическа, рано започнаха и предизборните кампании и всичко вече е политика, каза Николов.

"Студения резерв - първо защо го има. Абсолютно е прав г-н Аталай, 2003 г. е приет в Закона за енергетиката. Трябва да има такъв резерв от капацитет, който да замести АЕЦ 'Козлодуй", която към настоящия момент е с 1000 мегавата блок, който стана малко повече, заради увеличението на топлинната му мощност.", обясни още председателят на енергийната комисия.

По думите му сигурността на системата не е само да не изгасне токът, а могат да се случат много по-неприятни неща като изгаряне на подстанции и тн. и системата най-вероятно няма да издържи.

"Този студен резерв винаги е правен с търг, винаги е участвал и ТЕЦ "Варна", като държавна собственост, после като собственост на ЧЕЗ, след това и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. В случая не е важното собствеността, важното е на кого даваме парите, би трябвало да се дават на централи, но понеже вече е политическа обстановката е важно и кой е собственика." допълни Николов.

По тази логика трябва да видим този ВЕЦ на еди-кой си, понеже се дава по възобновяемите източници, трябва да го спрем и него. Трябва да спрем всичките частни ТЕЦ-ове, може би ТЕЦ 1, ТЕЦ 3, който също са частни и получават капацитети. Въобще не трябва да се разсъждава по този начин, категоричен беше Николов.

"Ние трябва да разсъждаваме, че имаме достатъчно капацитети и мощности да бъдем независими от съседните държави и от милостта на други, които зимата не ни дадоха, когато имахме нужда от електроенергия" допълни още той.

По време на разискванията за студения резерв, депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че от левицата ще подкрепят това предложение най-вече заради изявление на управляващите, че това, което в момента се прави е за да може студеният резерв да отиде в ТЕЦ "Марица-изток 2".

"Ще следим дали това е така, защото при всичките положения, които в момента биха могли да възникнат като съмнения за нас на първо място стои енергийната сигурност на държавата. Тя без функционирането на ТЕЦ "Марица-изток 2 " е невъзможна", заяви Ерменков.

По думите му продължава политиката на лъкатушене в енергетиката, а всичко това се правело без да е ясна перспективата, без да има стратегия за развитие на енергетиката. "Това не може да продължава така, защото секторът няма как да се управлява на парче", каза още Ерменков.