Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че правителствата трябва да обърнат внимание на последиците от техните политики и да компенсират уязвимите групи, които могат да бъдат най-сериозно засегнати от повишените данъци, съобщава Euractiv, цитиран от Инвестор. 

В момент, когато из цяла Европа се разпалват огнищата на социалните протести, базираната в Париж организация пулбикува предложение, с което да се комбинират по-ефективно социаните и данъчни политики, за да се създадат по-приобщаващи общества.

"Трябва да насочим вниманието си към цялостния пакет", заяви главният икономист в ОИСР Лоранс Буне, след като беше попитана за новите акцизи върху горивата във Франция, които отприщиха агресивното недоволство на "жълтите жилетки".

"Изключително важно е" да се идентифицират групите, които трябва да бъдат компенсирани заради новите по-високи такси, заяви Буне по време на презентацията на новия доклад на ОИСР.

Нейните коментари биват отправени, след като френският президент Еманюел Макрон бе принуден да повиши минималнита заплата и пенсия и да предостави бонуси на работници с ниски доходи, които нямат да подлежат на данъчно облагане, след като през последните няколко седмици страната беше разтърсена от яростните протести на "жълтите жилетки".

Буне подчерта колко важно е да се разбира как обществените разходи и таксите оказват ефект върху населението, за да бъдат успешни.

"Цялостният пакет" за обществени финанси, включително данъчните реформи, трябва да търсят единствено как да повлияят положително на икономическия растеж и на преразпределението на доходите, смята Буне.

"Трябва да сме наясно кой ще спечели от това и кой ще изгуби и как ще бъде прието това", изтъкна още тя.