Румънският министър на финансите Флорин Къцу заяви, че Румъния вероятно ще влезе през март в процедурата за прекомерен дефицит, което не може да бъде избегнато заради големите разходи за заплати и пенсии, наследени от предишното ляво правителство, съобщава в. "Адевърул".

"Водят се дискусии с Европейската комисия (. . .) Да, Румъния ще влезе в процедурата за прекомерен дефицит. Още един подарък, оставен на Румъния от Социалдемократическата партия. Не можем да избегнем това, но това, което можем да направим, е да се върнем възможно най-бързо към дефицит под 3 процента", заяви Къцу в интервю за телевизия Реалитатя Плюс снощи.

Той уточни, че планът на правителството на Национално-либералната партия е страната да се върне към бюджетен дефицит под 3 процента през 2022 г., "колкото се може по-бързо, но същевременно не искаме да повлияем отрицателно на икономиката". Къцу добави, че има постоянна комуникации с Европейската комисия по тази тема.

"Решението да се стартира процедура за прекомерен дефицит е на Европейската комисия. Ще видим кога ще бъде взето това решение. (. . .) Най-рано това може да стане през март, но може да бъде и през май, зависи от Европейската комисия", посочи финансовият министър.

Вестникът напомня, че Румъния е приключила 2019 г. с бюджетен дефицит от 4,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) - с 1,8 процентни пункта повече от дефицита за 2018 г., който е бил 2,8 процента. Бюджетно-фискалната стратегия на правителството предвижда през 2020 г. дефицитът да достигне 3,58 процента от БВП, а през 2022 г. да спадне до 2,77 процента.

"Адевърул" отбелязва, че страните членки на ЕС имат ангажимент да поддържат бюджетен дефицит до 3 процента от БВП и ако някоя страна пренебрегне тази препоръка, първоначално получава официално предупреждение, а ако не предприеме мерки за намаляване на дефицита, може да се стигне и до санкции.

В превантивната фаза страната ще бъде задължена да внесе в Европейската комисия лихвоносен депозит в размер на 0,2 процента от БВП, а в корективната фаза - безлихвен депозит в размер на 0,2 процента от БВП. Този депозит може да се трансформира в глоба в размер на 0,5 процента от БВП, ако препоръките за коригиране на прекомерния дефицит не бъдат спазени.