В рамките на служебното правителство са одобрени 7 от 9 оперативни програми, в размер на около 14 млрд. лв., за новия програмен период 2021 - 2027 г. В следващите години средствата ще се влеят в българската икономика, като към тях ще се добавят 2.5 млрд. лв. национално съфинансиране за изпълнение на програмите. Това заяви по време на парламентарния контрол служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите му няма голямо закъснение на оперативните програми, тъй като всички страни членки на Европейския съюз (ЕС) са взели повече време в този програмен период да програмират програмите, така че те да се случат по най-добрия възможен начин, с оглед на променящите се обстоятелства.

Относно все още неодобрената Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация, Пеканов каза, че е изпратена за одобрение на Европейската комисия (ЕК) на 26 октомври и се очаква одобрение в идните седмици. Програма "Развитие на регионите" също е финализирана от гледна точка на текстовете и най-късно другата седмица ще бъде подадена за одобрение от ЕК, заяви Пеканов. Той изтъкна, че се очаква програмата да бъде одобрена до края на настоящата година.

С одобрението на въпросните две програми страната ни ще получи допълнително европейско финансиране в размер на 4.7 млрд. лв., каза Пеканов.

Намираме се в ключов етап на изпълнението на програмите, финансирани от европейските структурни инвестиционни фондове. От една страна се работи за успешното реализиране и инвестициите и приключване на програмите на предишния програмен период, както и стартира изпълнението на програмите от новия програмен период, отбеляза Пеканов.

По отношение на настоящия програмен период е налице голям физически и финансов напредък в изпълнение на програмите. Договорените средства по програмите, съфинансирани от ЕСФ, възлизат на над 18 млрд.лв, като ресурсът по почти всички програми е напълно договорен. Реално извършените плащания към бенефициентите са 13.2 млрд. лв. или 74 % от бюджета на програмите, обясни Пеканов.

По думите му усилията в настоящия момент са насочени към ускоряване на изпълнението на проектите и успешното приключване на програмите в края на следващата година. Той изтъкна, че се работи със завишено внимание по двете програми, по които в момента се идентифицира риск от загуба на средства - Оперативна програма "Околна среда" и Оперативна програма "Транспорт".