По заповед на премиера Бойко Борисов министърът на икономиката отмени издадените по-рано днес указания за разхлабване на мерките за нехранителните магазин във връзка с изпълнение на Заповед № РД-01-173/18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването.

Указанията се отнасяха до реорганизирането на дейността на самостоятелните обекти-магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп (вход) от улица или паркинг и магазините с нетна търговска площ над 300 кв. метра, предлагащи нехранителни стоки.

Решението е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22 до 31 март 2021 г., пише в съобщението на Министерство на икономиката.

Ограниченията за големите нехранителни магазини бяха въведени в началото на тази седмица. Търговците обаче намериха начин да ги избегнат, като въведоха онлайн търговия, както и търговия на открито. С първоначално обявеното разхлабване на мерките за нехранителните обекти, всъщност бяха узаконени вече съществуващи практики, тъй като министър Борисов съобщи, че извън търговските обекти за нехранителни стоки, на открити площи, при спазване на противоепидемичните мерки, също ще може да се извършва търговска дейност.

Разхлабването на мерките беше посрещнато добре и се хареса не само на търговците, но и на клиентите.

От Сдружението за модерна търговия заявиха, че с днешните решения се внася по-голяма яснота за работата на нехранителните магазини и се прекратяват разнопосочни тълкувания на въведените от понеделник мерки в различни населени места у нас.

Собствениците на заведения обаче остро реагира срещу това "дискриминационно" към техния бранш разхлабване и настояха за незабавно отваряне  и на техните обекти.

От Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията заявиха, че при това решение не може да се говори за медицинска логика, а само за защита на чужди икономически и политически интереси.