От понеделник ресторантите в Ню Йорк няма да могат да обслужват клиенти на закрито, за да се ограничи разпространението на коронавируса, съобщи губернаторът на щата Ендрю Куомо, цитиран от Франс прес.

В Ню Йорк обслужването на клиенти в затворените помещения беше забранено в продължение на пет месеца. На 30 септември то беше разрешено, но при максимум 25-процентно използване на капацитета на заведението. В момента обаче коронавирусът отново се разпространява в щата Ню Йорк и броят на приетите в болница нараства.

Член на екипа на Куомо заяви в сряда, че посещенията на ресторанти са най-активният източник на заразяване в щата.

Най-малко 1000 ресторанти в Ню Йорк затвориха врати от март насам поради тежката икономическа ситуация, съобщава кулинарният сайт Eater. Проучване на Асоциацията на ресторантьорите в щата публикува проучване, според което 54 на сто от тях имат намерение да затворят окончателно врати до шест месеца, ако не получат финансова подкрепа от правителството.

За да компенсира частично ограниченията, наложени на обслужването на клиенти на закрито, град Ню Йорк създаде програма, която позволява на много ресторанти да се сдобият с маси на открито или да увеличат броя им. Преди настъпването на зимата много от тях разположиха шатри и радиатори на тротоара, или направо на улицата.