Свободните работни места в Германия достигнаха най-високата си регистрирана някога стойност през второто тримесечие на годината, подчертавайки силата на трудовия пазар, който дава тласък и на ръста в заплатите в най-голямата европейска икономика.

Незаетите позиции са се увеличили с 25 000 за тримесечието и с 115 000 на годишна база, достигайки 1,21 млн. в периода между април и юни тази година, става ясно от проучване на Института за проучване на заетостта  Institute for Employment Research (IAB), съобщи телевизия "Блумбърг".

Според повечето работодатели сред основните причини за по-трудното намиране на работна ръка са липсата на заявления за работа и недостатъчната квалификация.

Средно има почти три свободни работни места за всеки 100 служители с трудови договори, допринасящи за осигурителната система на страната. За сравнение през 2012 г. свободните места са били само две.

"Това показва, че търсенето на персонал значително се е увеличило", посочват от IAB.

Трудовият пазар в Германия отбелязва един от най-силните си периоди. Необичайно дългият цикъл на икономически ръст - в своята девета година, както и недостигът на хора в трудоспособна възраст означава, че много компании изпитват недостиг на кадри.