Тристранният съвет одобри единодушно промените на данъчни закони, след двучасов дебат. Пакетът включва Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за счетоводството, Закона за ДДС. Финансовият министър Владислав Горанов ще внесе промените в МС следващата седмица.

Гласуването в НСТС е формално, но нито един закон не може да бъде внесен в МС без да е минал през съвета. Неведнъж се е случвало, ако някоя от страните реши да бойкотира даден закон, напуска съвета и не подписва решенията. Бизнес и синдикати обаче в повечето случаи гласуват решенията на Съвета, за да могат да прокарат поне част от позициите си. Ако след серия от преговорите партньорите не постигнат съгласие правителството приема служебно решение.

Представители на работодателските организации и на синдикатите са имали възражения по предлаганите по-високи екологични такси за старите автомобилите и за отпадане на облекчението за наличието на катализатор за изгорелите газове на колите.

Синдикалистите пък са поискали въвеждането на необлагаем минимум върху доходите и различна ставка на ДДС за храните и стоки от първа необходимост, а от работодателските организации остро възразяват срещу обсъжданата възможност максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 на 3000 лева.

Всички са подкрепили идеята да отпадне предложението за финансов одит за малки предприятия с персонал до 50 души, според вида на фирмата.

В сряда пакетът данъчни закони влиза в МС и най-вероятно тогава ще се обсъди идеята. Според сметки на експерти, задължителен финансов одит би натоварил 6500 фирми с около 13 милиона лева годишно.