Новозеландската икономика е с рекорден спад през второто тримесечие и официално е изпаднала в рецесия заради кризата, предизвикана от пандемията от Ковид-19. Това сочат официалните данни обявените днес, по-малко от месец преди парламентарните избори в страната, предадоха световните агенции.

Брутният вътрешен продукт на Нова Зеландия се е свил с 12,2 на сто през второто тримесечие и това е най-големият спад на този показател, съобщи националната статистическа агенция.

Второто тримесечие съвпадна с прилагането на строги карантинни мерки, започнали от края на март и отменени два месеца по-късно.

През първото тримесечие икономиката на архипелага се сви с 1,6 на сто и така страната вече официално е в рецесия, отбеляза АФП.

Говорителят на статистиката на Нова Зеландия Пол Паско, цитиран от АФП, коментира, че затварянето на границите на архипелага от 19 март е имало огромно отрицателно въздействие върху редица сектори на икономиката.

Потребителските разходи са намалели с над 25 на сто, а общото равнище на производството е спаднало с 21,1 на сто. Безработицата е била 4 на сто след леко понижение от 0,2 пункта през второто тримесечие.

През 2009 г. Нова Зеландия бе в техническа рецесия с две поредни тримесечия на свиване на БВП - тогава икономиката на страната се сви с 0,1 на сто през първото тримесечие и с 1 на сто - през второто.

Финансовият министър на Нова Зеландия Грант Робъртсън коментира днес, че карантината е била необходима, за да бъде спасен животът на хиляди хора и да бъде овладян вирусът, така че икономиката да може отново да се изправи на крака по-бързо.

Нова Зеландия продължава да следва смела стратегия за пълно елиминиране на вируса, а не само за ограничаване на разпространението му. Страната е отчела малко над 1800 случая на Ковид-19 и 25 смъртни случая в резултат на последиците от заразяването с новия коронавирус, отбелязва ДПА.