Новото социалистическо правителство на Дания съобщи днес, че ще отпусне повече пари за здравеопазване, образование и за системата за социално осигуряване, предаде Ройтерс.

Така кабинетът планира да изпълни предизборните си обещания за прекратяване на продължилите години наред съкращения на този тип разходи при предишната администрация.

Правителството посочва, че има възможност за маневриране, тъй като финансите са в добра форма след години на икономии, а освен това ще повиши данъците за компаниите, за да може да покрие разходите за тази промяна в политиката.

Датска социалдемократическа партия, основният архитект на датската социална държава през миналия век, спечели изборите на 5 юни, тъй като гласоподавателите се противопоставиха на мерките на икономии и на набиращите сила десни националисти.

Много датчани, които плащат едни от най-високите данъци в света, за да финансират социалната си система, се притесняват, че допълнителните орязвания на разходите ще подкопаят високо ценените от тях универсално здравеопазване, образование и грижи за възрастните хора.

Правителството на Мете Фредериксен заяви, че ще задели още 5,4 милиарда крони (789 милиона долара) за социалната система догодина, включително за наемането на 1000 нови медицински сестри, за подкрепа на бедните семейства и за образование.

Разходите ще доведат до бюджетен дефицит от 0,1 на сто от брутния вътрешен продукт догодина, но това равнище е доста под тавана от 3 процента, определен от Европейския съюз. За 2018 година датският бюджет отчете излишък от 0,2 на сто.

Мерките за икономии, изпълнени от десните правителства, помогнаха на Дания да се възстанови от финансовата криза преди десетилетие. Миналата година датската икономика нарасна с 1,5 процента, тази година правителството очаква растеж от 1,7 на сто, а за догодина предвижда 1,6 на сто.