Топлинната енергия може да поевтинее между 1 и 3 на сто от началото на май, показват предварителни изчисления на КЕВР. Причината е поевтиняването на цената на природния газ.

По предварителните данни на регулатора, най-голямото поевтиняване на цената на парното и топлата вода се планира в София - с над 3%. В Пловдив, Плевен, Бургас и Варна намалението е между 1 и 2%, предаде БНТ.

Изчисленията са направени при заложено поевтиняване на природния газ с 6,67%. В случай, че се окаже, че намалението е още по-голямо, парното също ще поевтинее с повече -  между един и два процентни пункта. Окончателното решение ще бъде взето на 1 май, когато "Булгаргаз" внесе всички данни за цените на петролните и европейските газови пазари за април.

От началото на април цената на парното в България е с над 20 % по-ниска, след като от "Газпром" намалиха цената на руския природен газ с над 40%, доставяни на Булгаргаз. Намаление на цените има в тези градове, в които топлофикациите използват природния газ като основна суровина. Цената му влиза в тази на парното с над 70%.

Според председателя на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски тази цена традиционно спада през пролетта и лятото,  и традиционно се качва през следващите два сезона. Според него есента и зимата може да очакваме обратно повишаване на тези цени, тоест те да достигнат до тези цени, които сме плащали до момента.

До седмица се очаква Комисията за енергийно и водно регулиране да излезе и с доклад за поевтиняване на газа, парното и топлата вода със задна дата от август миналата година. Очаква се, според промени в закона за енергетиката, хората, които на прогнозен отчет за отоплението и са платили по-високи сметки, да получат при изравнителната си сметката надплатените средства. Все още не е ясно в какви граници и как ще бъдат върнати надплатените пари за природен газ.

"В топлофикациите ще получим някакво връщане на пари, но масата, тоест това което е вложено в торови заводи, в зеленчукопроизводство и оттам на зеленчуци и плодове, които ние плащаме на по-високи цени - няма да си получим парите обратно", коментира Хиновски.

От юли се променя и цената на тока. ЧЕЗ даде заявка за поскъпване на нощната тарифа със 70%. От енергийния регулатор обаче са категорични, че резки скокове няма да се допускат.