Работодателите в САЩ са прибавили 157 000 работни места през юли, което е солидно увеличение, но под устойчивия темп, поддържан през първата половина на годината. Безработицата е спаднала до 3,9 на сто спрямо 4 процента предходния месец и е близо до 18-годишния минимум от 3,8 на сто, достигнат през май, предаде Асошиейтед прес.

Средният брой на прибавените през първите шест месеца на годината нови работни места в САЩ е 224 000, като този темп е по-бърз, отколкото през 2017 година.

Увеличението впечатли много икономисти, тъй като се случва в късен етап на икономическото разрастване, навлязло в десетата си година и което е второто по продължителност в историята на САЩ.

Американската икономика е нараснала през тримесечието от април до юни с най-бързия темп от четири години. Бизнесът и потребителите са опитимистично настроени, което предполага, че солидното наемане на служители изглежда ще продължи.

Новоназначените служители през юли са с 36,6 процента по-малко в сравнение с 248 000 през юни (преразгледани към увеличение спрямо обявените първоначално 213 000), отбелязва Франс прес.

Средното почасово заплащане се е увеличило само с 0,26 процента до 27,05 долара.