През януари 2019 година потребителските цени в България нарастват за пръв път от четири месеца насам, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) през януари се повишава с 0,5% спрямо декември, като това представлява първо увеличаване на инфлацията от октомври 2018-а година насам.

На годишна база инфлацията през януари се ускорява до 3,0% от 2,7% през предходния месец, отбелязвайки по-силен растеж за пръв път от октомври 2018-а, когато индексът на потребителски цени нарасна до петгодишен връх от 3,7% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода февруари 2018 - януари 2019 нараства с 2,9% спрямо периода февруари 2017 - януари 2018 година.

През януари цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с цели 1,6% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия отчитат понижение с 0,2%, а цените на облеклото и обувките отбелязват спад с цели 4,2 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, се увеличават с 0,6%, тези за здравеопазване - с 0,1%, докато транспортните цени се понижават с цели 2,8 на сто. Силен ръст с 5,6% бележат цени за развлечения и култура.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) обаче остава през януари на нивата от ноември и декември, докато на годишна база растежът на хармонизираната потребителска инфлация се забавя до 2,2% от 2,3% в края на 2018-а година, продължавайки да отстъпва рязко от октомврийския връх от 3,.6 на сто.

Смесените данни на НСИ са знак за известно нарастване на инфлационния натиск в началото на настоящата година обратно към нивото 3 на сто, след като през декември инфлацията се понижи под това ниво за пръв път от юли 2018-а година.