Нобеловата награда за икономика бе присъдена днес на американците Пол Милгръм, на 72 години, и Робърт Уилсън, на 83 години.

Двамата са известни експерти по търговете и са автори на иновативни трудове, съобщи журито на Шведската академия на науките.

Аукционите са навсякъде и засягат живота на всеки, като нови формати са прилагани за разпределяне на радиочестоти, квоти за улов на риба, слотове за авиокомпании, квоти за парникови емисии и други. Откритията на двамата американци са в полза на продавачите, купувачите и данъкоплатците по света, отбелязват от Нобеловия комитет.

Двамата носители на престижната награда не само са изяснили как работят търговете и защо участниците на търг се държат по определен начин, но и използват теоретичните си открития за създаването на напълно нови аукционни формати за продажба на стоки и услуги.

Комитетът обелязва, че работата на Уилсън показва защо рационалните участници в търгове са склонни да участват с оферти под собствените си най-висока оценка за т.нар. общата стойност, т.е. стойността, която не е сигурна предварително, но в крайна смета е еднаква за всички.

Милгръм разработи по-обща теория за търговете, която взима предвид това, което е известно като "частна стойност" на продавания предмет и варива изключително много при различните участници в търга.

Пред репортери в Стокхолм по телефона, след като научи, че печели Нобеловата награда, Уилсън се затрудни да посочи търг, в който е участвал, но допълни: "Жена ми ми сочи, че сме купили ски обувки в иБей (eBay). Предполагам, че това е търг".

Наградата е наричана Награда за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Снимка: БТА

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, но тази година пандемията от коронавирус промени плановете на организаторите. Това е датата, на която умира основателят на нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). През 2020 година заради пандемията от коронавирус форматът ще протече онлайн. Лауреатите ще получат медалите и дипломите чрез посолството на Швеция или от ръцете на бивши лауреати. 

Носителят на Нобеловата награда получава 10 милиона крони (1,1 милиона долара). През миналия месец бе съобщено, че паричната премия за Нобеловите награди ще бъде увеличена тази година от 9 на 10 милиона крони.