Случаите, за които следствената комисия около скандала с програмата "гражданство срещу инвестиции" в Кипър препоръчва отнемане на кипърското гражданство, са се удвоили в сравнение с междинния доклад на комисията, съобщава кипърският вестник "Филелефтерос", като се позовава на окончателните заключения на комисията, които ще бъдат предадени на главния прокурор в понеделник.

Според окончателните заключения процентът на разследваните случаи, при които е установено, че гражданство е дадено извън законовата рамка, е 53 процента.

Както съобщи председателят на комисията Миронас Николатос, от междинния доклад досега се удвояват случаите, за които комисията предлага "златните паспорти" да бъдат отнети. По-конкретно броят на тези случаи достига до 44, главно защото кипърско гражданство е давано и на директорите на компании, които са инвестирали в страната.

212 от издадените паспорти са определени като "рискови".

Николатос съобщи, че разследването е установило ясно наличието на наказателна, дисциплинарна и административна отговорност от страна на редица лица, а замесените адвокати, одитори, банкери и т.н. ще бъдат предадени на съответните дисциплинарни органи.

Скандалът с програмата "гражданство срещу инвестиции" избухна в Кипър миналата година след разкрития на телевизия "Ал Джазира". Случаят доведе до оставката на председателя на кипърския парламент Димитрис Силурис, а правителството прекрати програмата.