Неравенството днес предизвиква по-голямо безпокойство, отколкото в миналото, пише за Financial Times Ангъс Дийтън, старши сътрудник в Принстънския университет и Нобелов лауреат за икономика през 2015 г., цитиран от Инвестор.

Разнородни политици като Тереза Мей, Барак Обама и Джеръми Корбин го смятат за основен въпрос. Въпреки това не знаем какво точно тревожи хората относно неравенството и защо някои изобщо не са обезпокоени. Или пък каква степен на неравенство е от значение.

 

Дали защото глобални градове като Лондон се справят толкова добре, а други - толкова лошо? Дали е заради т.нар. "тлъсти котараци" (заможни и/или влиятелни хора - бел. ред.), които печелят толкова много, а допринасят толкова малко? А какво да кажем за тлъстите котараци, които работят здраво и носят просперитет

Дали е защото пропастта в очакваната продължителност на живота между различните класи е голяма и разширяваща се? Или защото много хора се чувстват изоставени не само в борбата за просперитет, но и в способността им да участват в обществото чрез политиката, като мнозина усещат, че не са представени в управлението.

Институтът за фискални изследвания иска да се захване с тези въпроси във Великобритания и да се опита да вникне в най-добрите начини за смекчаване на най-проблемните неравенства. Предстои институтът, финансиран от фондацията Нъфийлд, да започне широкообхватен преглед на неравенствата, който аз ще председателствам, заявява Дийтън. Планираме да погледнем от различни гледни точки - икономическа, демографска, историческа, философска, политическа, епидемиологична и социологическа.

САЩ се кичат с незавидната титла на най-неравнопоставеното общество в света, поне що се касае до доходите. Трябва да разберем проблемите - дали те са присъщи само за Америка или има риск от пренасянето им във Великобритания и други места.

Може би най-проблемният аспект на неравенството в САЩ е степента, до която животът на хората без висше образование е по-лош от този на висшистите. Средната заплата за невисшистите се понижава в продължение на половин век. За тях качеството на работата спада, както и икономическата активност и броят на браковете. Нестабилните извънбрачни съжителства се увеличиха и много мъже над 50 г. имат по някоко деца, които не познават или не срещат. Според едно изследване 57% от американците смятат, че няма полза от гласуването, защото изборите се контролират от богатите и от големите корпорации.