Немският финансов министър Олаф Шолц изключи възможността са нов държавен дълг, чрез който да се стимулира забавящата се икономика на Германия и обвини за анемичния растеж през тази година външни фактори като нерешените търговски спорове и риска Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение.

В интервю за Би Би Си, излъчено в петък, финансовият министър на Социалдемократическата партия също така отхвърли опасенията, че най-голямата европейска икономика може да изпадне в рецесия, след като по-рано тази седмица правителството намали наполовина прогнозата си за икономическия растеж през 2019-а година до едва 0,5%.

Неговото изявление е факт, тъй като коалиционното правителство на Ангела Меркел между десницата и левицата в Германия е изправено пред призиви от негови партньори от ЕС и от Международния валутен фонд за насърчаване на инвестициите, докато депутат от десницата поиска нов пакет от стимулиращи мерки за ускоряване на слабия икономически растеж.

"Просто имаме по-слаб растеж, който обаче е далеч от рецесията", отбеляза Олаф Шолц. "Ако наистина сте глобализирана икономика, ако сте голям износител и вносител, всичките тенденции в световната икономика ще окажат влияние върху развитието на вашата държава. Знаем, че има забавяне на световната икономика. И ние знаем откъде идва това забавяне, като зад него стоят предимно политически причини", посочи той пред Би Би Си.

Олаф Шолц добави, че търговските спорове на Съединените щати с Китай и с ЕС, както и неяснотата относно процеса на Брекзит са основни причини за забавянето на германската икономика, а не наличието на структурни проблеми като слабите инвестиции.

Решението на Шолц да не се поема нов държавен дълг предизвика критика както от страна на консерваторите на Меркел, така и от представителите на неговата Социалдемократическа партия, както и от бизнес лидери, които настояват за по-ниски корпоративни данъци.