Непал отвори отново върховете и планинските си пътеки за чуждестранни туристи с надеждата да осигури така необходимите приходи за стотици хиляди водачи, носачи и работници, които са безработни от месеци заради пандемията, пише Б. Гурубачариа от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Търсачите на приключения, които искат да се катерят по хималайските върхове и пътеки в Непал, най-накрая могат да го направят за първи път от седем месеца. Страната се отвори отново за чужденци, въпреки че пандемията от коронавирус доведе до недостиг от болнични легла.

Чуждестранните туристи са голям източник на приходи за Непал и затварянето се отрази на около 800 000 души, които работят в туристическия сектор.

Засега отварянето е придружено с ограничения и ще бъде главно за тези, които искат да изкачват или да правят преходи из най-известните непалски върхове. В Непал се намират осем от 14-те най-високи върхове в света, включително най-високият - Еверест.

Не отваряме страната за всички посетители, само алпинисти и туристи, които са взели предварително разрешение, ще могат да влизат в Непал, каза Рудра Сингх Таманг, директор на непалската туристическа служба. Отваряме се за част от посетителите, с която знаем, че ще можем да се справим, допълни той.

Вместо виза при пристигането посетителите сега трябва да получат предварително одобрение, да дадат подробности за маршрута си, да наемат местна компания за организиране на прехода и да имат здравна осигуровка, която да покрива и лечение от Ковид-19.

Чуждестранните туристи са задължени да си направят тест за коронавирус преди да напуснат родната си страна, да останат една седмица под карантина в хотел в Катманду и след това отново да бъдат тествани за коронавирус, за да им бъде позволено да тръгнат нагоре в планината.

Местните водачи, носачи, готвачи и помощници, които ще бъдат част от всеки алпинистки поддържащ екип, ще трябва също да си правят тест и да доказват, че са живели в области, в които не е имало зараза през последните две седмици.

Опитваме се да съживим туристическия сектор, който бе тежко засегнат от пандемията, не поемаме рискове, каза Таманг.

Неотдавна направихме пробно посещение с чуждестранна експедиция и сега имаме точна представа как да управляваме ситуацията с чуждестранните туристи, допълни той.

Пролетта е туристическият сезон, през който алпинисти от чужбина идват в Непал, за да се опитат да изкачат най-високите върхове, докато есента е популярна сред любителите на преходите, които идват да се катерят по планинските пътеки.

Пролетният алпинистки сезон бе отменен през март, когато мащабът на пандемията стана ясен и бе последван от почти пълно затваряне на границите на страната за външни хора.

Непал е отчел 176 500 заразени с коронавирус от началото на пандемията, а смъртните случаи са 984. В страната с население 30 милиона души има недостиг на болнични легла и правителството помоли пациентите със симптоми, които не застрашават силно живота им, да си останат изолирани вкъщи.

По-рано през есенния сезон екип алпинисти от Бахрейн получи специално разрешение да изкачи връх Лобуче и връх Манаслу. Те трябваше да спазват всички нови правила, въведени от правителството, и нямаше отчетени проблеми.

Успехът на експедицията бе отпразнуван от алпинистката общност в Непал и правителството реши да отвори страната за всички квалифицирани алпинисти и любители на преходите през октомври.

Трябва да дадем малък лъч надежда на хората в туристическия бранш, че все още там някъде има бъдеще, което да чакат, каза Таманг.

Пандемията удари, точно когато Непал се готвеше да удвои броя на пристигащите туристи с правителствена кампания за 2020 година "Посети Непал".

Най-силно засегнати са хората от планината. Те обикновено работят през тези пролетни и есенни туристически сезони, за да изкарат достатъчно пари за останалата част от годината.

Перспективата за завръщане на любителите на преходите и на алпинистите в планината бе изключително добре посрещната новина за сектора.

Ние в туристическия бранш много се радваме, че страната най-накрая се отвори и започваме да получаваме много обаждания и запитвания от чуждестранни клиенти, заяви Анг Тшеринг от Asian Trekking от Катманду.

Той отбеляза, че има голям интерес към пролетния алпинистки сезон 2021, особено за Еверест.

Все пак при тази циркулация на вируса в много части от света ще отнеме време нещата да се нормализират.

Вчера в туристическия център Тамел в Катманду повечето магазини, ресторанти, кръчми и хотели останаха затворени. Обектите, които обикновено продават якета, палатки, туристически обувки и оборудване за оцеляване, бяха затворени, а тези, които работеха, почти нямаха клиенти.

Не сме виждали клиент в магазина от март, оплаква се Бир Лама, който продава туристическо и алпинистко оборудване. Макар да плащам наем, който изцежда спестяванията ми, поддържам магазина отворен, само за да не полудея, признава той.