България не бива да прибързва с влизане в еврозоната, каза днес във Варна д-р Волфганг Шусел, федерален канцлер на Австрия през периода 2000 - 2007 г. Той изнесе публична лекция "Бъдещето на Европа" в Икономическия университет в града, на който е Доктор хонорис кауза от 3 години.

Необходима е точна преценка кога България да влезе в Еврозоната, като е желателно преди това икономиката й да стане достатъчно конкурентоспособна, изтъкна Шусел, цитиран от БТА. По думите му за страната ни в настоящия момент е много по-важно приемането й в Шенгенското пространство.

Шусел отбеляза, че днес е добре да бъдат увеличени съпротивителните сили на целия ЕС и да се мисли за създаването на банков съюз и механизми за постигане на стабилност. Според него от особено сериозно значение е какъв ще бъде бюджетът на ЕС за следващите 7 години и да се определят правилните приоритети.

Наложително е да се работи и за защитата на външните граници на ЕС, допълни Шусел. По думите му Европа не бива да се превръща в затворена крепост, но е редно да се определи кой може да влиза легално в съюза и да остава и кой не. Европа трябва да води активна политика на добросъседство и да помага на държави като Турция, Египет, Алжир, за да се предотврати потокът от имигранти, каза Шусел. По думите му в по-далечна перспектива е добре да се мисли и за създаване на икономическа общност на средиземноморските държави.

Като една от големите теми на ЕС Шусел посочи вътрешната миграция в рамките на съюза. Между 12 и 15 милиона души от Източна Европа са минали в Западна, но в тези държави населението намаля и сега имат демографски проблеми, аргументира се бившият австрийски канцлер.

"Аз не съм оптимист или песимист, аз съм за търсенето на възможности", каза още Шусел. Според него Европа винаги е излизала от кризите по-силна и по-уверена. За спора между ЕК и Полша Шусел посочи, че най-вероятно въпросът ще стигне до Европейския съд. За проблемите около отношенията с Унгария, неговата позиция е, че по темата трябва да се водят още дискусии, за да не стига до разединение.