Париж и Цюрих се наредиха заедно с Хонконг сред тройката най-скъпи за живеене градове в света, а Сингапур и Осака отстъпиха челните си места в класацията, сочи проучване на седмичника "Икономист", публикувано днес и цитирано от Франс прес.

Най-голямото разместване е отчетено при Техеран, който се е изкачил с 27 места в класацията заради американските санкции, според доклада и "Икономист" (Economist Intelligence Unit (EIU) за разходите за живот в света през 2020 година. В същото време Рейкявик, Рио де Жанейро и Сао Пауло показват най-големите спадове на цените. Класацията на бразилските градове се аргументира от изследователите със "слабата валута и нарастващите нива на бедност".

Въздействието на пандемията върху долара е основният фактор за вариациите в разходите за живот в редица страни, сочи докладът. Пандемията от Ковид-19 доведе до поевтиняване на долара и поскъпване на валутата в Западна Европа и Северна Азия, което оказа влияние върху цените на стоките и услугите, отбелязва една от авторките на доклада Упасана Дут.

Париж и Цюрих се присъединиха към Хонконг на върха на класацията заради поскъпването на еврото и на швейцарския франк спрямо долара, се посочва в доклада, който уточнява, че цените в Сингапур са се понижили заради по-слабото търсене след напускането на чуждестранните работници.

В Осака потребителските цени са останали на предходното си равнище и правителството е субсидирало разходи като тези за обществен транспорт, според доклада.

В САЩ Ню Йорк се е смъкнал с една позиция, за да се нареди на седмо място заедно с Женева, а Лос Анджелис е отстъпил на девето място, което споделя с Копенхаген.

Навсякъде разходите за живот са се понижили заради спада в цените на облеклото: служителите, които са си останали вкъщи заради карантинните мерки за справяне с пандемията от коронавируса, са отсрочили за по-късен етап покупките на нови дрехи.

В същото време значителното увеличение на дистанционната работа е довело до скок в продажбите на електроника. Цените на продуктите в тази категория са нараснали, според проучването.

Основните хранителни продукти до голяма степен остават на същите цени, докато продуктите за лична хигиена, тютюнът и алкохолът са поскъпнали.

"Пандемията е променила поведението на потребителите, тъй като ограничителните мерки и работата от дома вдигнаха цените на потребителската електроника, а храненето вкъщи замени ходенето на ресторанти за семействата от средната класа", коментира Упасана Дут, цитирана и от СиЕнЕн.

Най-скъпите за живот градове на 2020

1. Париж, Франция

1. Хонконг

1 Цюрих, Швейцария

4. Сингапур

5. Осака, Япония

5. Тел Авив, Израел

7. Женева, Швейцария

8. Ню Йорк сити, САЩ

9. Копенхаген, Дания

10. Лос Анжелис, САЩ