От днес балканския гигант Агрокор престава да съществува, а неговата дейност се поема от групата Фортенова, съобщава информационният сайт Б92.

Агрокор беше най-голямата компания за търговия на дребно в Хърватия и най-голям работодател на Балканите. След като натрупа около 5,8 милиарда евро дългове, правителството назначи администратор на компанията в опит да спаси Агрокор, която формира 15 процента от брутния вътрешен продукт на Хърватия и евентуалният й фалит би имал драстичен ефект върху икономиката и би довел до загубата на хиляди работни места.

Според споразумението между кредиторите на Агрокор от общо 159 компании, които действаха в рамките на Агрокор груп, 47 се преобразуват в нови дружества в рамките на Фортенова с добавка "плюс" към името, например Конзум ще продължи дейността си като Конзум плюс.

Акциите на други 30 хърватски компании ще се прехвърлят към Фортенова груп и ще излязат от режима на управление от синдик.

Синдикът ще продължи да управлява останалите несъстоятелни дружества от групата Агрокор, докато не приключи процедурата на присъединяването им към новата Фортенова груп.

За днес е свикано и първото събрание на собствениците на Фортенова, което ще се проведе в Амстердам. На него ще бъдат избрани членове на управителния съвет и ще бъдат определени техните възнаграждения.

Най-големият акционер в новата група е руската банка Сбербанк, която притежава 39,2 процента от акциите. Другият руски кредитор - банка ВТБ, разполага със 7,5 процента, а Загребска банка с 2,9 процента.