Главният закон за прилагането на пенсионната реформа на френския президент Еманюел Макрон бе приет от парламента, след като депутати отхвърлиха две резолюции за вот на недоверие към правителството, съобщиха ДПА и ТАСС.


Първата резолюция, предложена от депутат от най-голямата дясна партия "Републиканците", получи подкрепата на 148 депутати от необходимите 289. Вторият вот бе по инициатива на главните леви сили - социалистическата партия, комунистите и движението "Непокорна Франция. Той получи подкрепа от само 91 депутати, допълва БТА.

Премиерът Едуар Филип прекъсна дебатите по законопроекта, като заяви, че приемането му е въпрос на доверие към кабинета, което значи, че той се смята за приет, щом вотовете за недоверие не са минали.

Сега законът отива за гласуване в Сената, където консервативната опозиция има мнозинство, но решението на Сената може в крайна сметка да бъде отхвърлено от долната камара.

Премиерът защити новия закон, който по думите му "поправя крещящата несправедливост" - съществуването на различни пенсионни схеми, премахва остарелите преференции за някои професии, облагодетелства жените и най-бедните.

Реформата на Макрон, създаващ единна пенсионна схема, предизвика масови протести. От началото на декември профсъюзите започнаха поредица от стачки.

Предстои гласуването на втори, по-технически закон, свързан с пенсионната реформа. Правителството все още се консултира със синдикатите и работодателите по детайли, свързани с финансирането на пенсионната система за преходен период, след като умерените профсъюзи възразиха срещу незабавното вдигане на възрастта за пенсиониране.