Настоящата криза, продиктувана от пандемията с Ковид-19, ще стимулира дигитализацията, каза днес ректорът на Икономическия университет във Варна проф.Евгени Станимиров преди откриването на международна научна конференция, посветена на взаимодействието между науката, образованието и реалния бизнес.

Кризата ще се отрази различно в отделните браншове на икономиката, посочи Станимиров. По думите му сред най-засегнатите ще бъде туризмът. България обаче може да се възползва от това, че е една от най-слабо засегнатите от коронавируса държави в Европа и да превърне дефекта в ефект, посочи Станимиров.

Според него пандемията ще причини сериозни трусове в автомобилния бранш, както и в търговията с имоти. Неговите очаквания са, че у нас в краткосрочен план ще има свиване при търговията с жилища, а в по-далечен - ще спаднат продажбите на офис имотите, тъй като бизнесът ще осъзнае, че не се нуждае от толкова наемни пространства.

Като цяло нашата страна е силно зависима от това как ще сработи икономиката в Западна Европа, допълни Станимиров. По думите му в момента е много трудно да се направят прогнози с колко ще намалее БВП. Позицията му бе подкрепена и от проф.Зоя Младенова от Икономическия университет - Варна, която посочи, че ако след 13 май започне повишаване на заболеваемостта в страната, може да се наложи отново затягане на мерките срещу разпространението на Ковид-19. Проф.Надя Костова допълни, че все още е невъзможно да се направи реална преценка за спада на икономиката в сравнение с 2019 г., тъй като е удължен срокът за годишното приключване на фирмите и няма точни данни.

Форумът във Варненския икономически университет е част от програмата за отбелязване на 100-годишнината от създаването му. В конференцията, която ще се проведе изцяло онлайн, ще вземат участие близо 350 души, сред които експерти от 15 чуждестранни института.

Икономическият университет - Варна е първото висше икономическо училище в България. През едновековното му съществуване в него са подготвени повече от 155 000 специалисти, намерили реализация в страната и в чужбина. Днес в университета се обучават над 8 000 бакалаври, магистри и докторанти от 52 държави по близо 80 образователни програми.