Индия е готова да играе много по-важна роля в световните дела и ще помогне на световната общност с повишаване на доставките на пшеница, за да помогне за контролиране на инфлацията, породена от високите цени на храните, ако правилата на Световната търговска организация го позволят, заяви индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар, цитиран от Ройтерс.

"Индия е подготвена да предприеме много по-съществени стъпки по големите глобални въпроси, включително на многостранната сцена", заяви Джайшанкар на пресконференция, след като различни министри от Европа и Азия му задаваха въпроси за позицията на Делхи по войната в Украйна, възхода на Китай и други теми.

Индия вече е повишила износа си на пшеница, за да компенсира нарушенията на доставките от черноморския регион. Делхи може да направи и повече, ако световните търговски правила го позволяват, добави външният министър.

Ройтерс отбелязва, че от началото на войната в Украйна Делхи се радва на голям интерес от различни страни и техни официални лица. Западът например се опитва да насърчи  Делхи да ограничи връзките с Русия, т.е. с основния си доставчик на оръжия. Индия се въздържа от изрично осъждане на руската инвазия, като същевременно призовава за незабавно прекратяване на насилието. Както е известно Москва нарича действията си в Украйна "специална военна операция".

Ще разширят ли връзките си ЕС и Индия

Европейският съюз (ЕС) и Индия се договориха в понеделник да създадат Съвет за търговия и технологии, с който да засилят сътрудничеството си. Това стана по време на двудневна визита в Делхи на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Съединените щати са единствената друга страна, която има техническо споразумение с ЕС, подобно на това, подписано в понеделник с Индия.

"Мисля, че тези взаимоотношения днес са по-важни от всякога", каза Фон дер Лайен във встъпителната си реч по време на срещата с индийския премиер Нарендра Моди. "Имаме много общи неща, но също така сме изправени пред предизвикателен политически пейзаж."

"Двете страни се съгласиха, че бързите промени в геополитическата среда подчертават необходимостта от съвместен задълбочен стратегически ангажимент", се казва в съвместно изявление на ЕС и Индия.

"Съветът за търговия и технологии ще осигури политическо управление и необходимата структура за оперативна практическа работа на политическите решения, координиране на техническата работа и докладване на политическо ниво, за да гарантира прилагане и последващи действия в области, които са важни за устойчивия напредък на Европа и Индия", се казва там.

Посещението на Фон дер Лайен идва дни след като британският премиер Борис Джонсън гостува на Нарендра Моди и се съгласи да разшири двустранното сътрудничество в областта на отбраната и бизнеса.

Преди Джонсън пък в Делхи бяха висши представители на САЩ и външните министри на Русия и Китай.

Преди срещата си с Моди Фон дер Лайен изрази стремежа на ЕС да увеличи продажбите на европейско военно оборудване за Индия и да поднови преговорите за споразумение за свободна търговия.

ЕС и Индия вероятно ще подновят преговорите за свободна търговия, които бяха замразени през 2013 г. заради различия, такива за намаляване на митата и патентната защита, и не са напреднали значително след виртуалната среща на върха ЕС-Индия през май 2021 г. 

"Двете страни прегледаха напредъка в динамичното стратегическо партньорство между Индия и ЕС и се споразумяха да задълбочат сътрудничеството в областите на търговията, климата, цифровите технологии и контактите между хората", написа говорителят на индийското външно министерство Ариндам Багчи в Twitter.

Външният министър Субрахманям Джайшанкар каза след срещата си с Фон дер Лайен, че двамата са "разменили мнения относно икономическите и политическите последици от конфликта в Украйна".

Индия, втората по население страна в света с близо 1,4 милиарда души, се разглежда от ЕС като решаващ съюзник, който помага за управлението на издигането на Китай от благоприятен търговски партньор до съперническа сила с нарастващо военно присъствие.

Проучване на Европейския парламент от 2020 г. определя ползите от търговското споразумение за ЕС с Индия на до 8,5 милиарда евро (9,17 милиарда долара), въпреки че оценката е направена преди напускането на Великобритания от блока.

Докъде с руските си връзки: до пресъхване на стоманодобива?

Подобно на много европейски страни, Индия продължава да купува петрол от Русия въпреки санкциите, наложени на Москва от Съединените щати и други развити страни.

И не само петрол.

Руски и индийски официални лица се срещнаха миналата седмица в опит да разрешат безизходицата около доставката на коксуващи се въглища за индийските стоманодобивни предприятия, предаде Ройтерс. Металургичните заводи са пресъхнали от март насам заради проблеми с плащанията, съобщи агенцията, като се позова на свои източници от търговските среди и индийското правителство.

Русия обикновено покрива около 30% от нуждите на Европейския съюз, Япония и Южна Корея от коксуващи се въглища, докато Индия планираше да удвои руския внос до около 9 милиона тона тази година.

Вносни са около 85% от използваните в Индия коксуващи се въглища, общо 50-55 милиона тона годишно, а Делхи миналата година подписа сделка с Русия.

Но усложненията с обработката на плащанията и логистиката в резултат на санкциите срещу Русия доведоха до итуацията стоманодобивните предприятия да погледнат към алтернативни източници като Австралия и Съединените щати, но по този начин повишават цените.

Австралия, най-големият доставчик на коксуващи се въглища за Индия, вдигна цените си от 200 на 700 долара за тон тази година, докато потоците от Русия пресъхнаха напълно през март, което поражда притеснения сред индийските производители на стомана за техните доставки.

Москва: Индия да не вярва на фалшиви новини

Руското министерство на външните работи похвали съвета на индийските власти да се въздържат от показване на неавтентично, подвеждащо и сензационно отразяване на събития, включително руската военна операция в Украйна.

"Наистина, по-голямата част от съдържанието по тази тема е изкуствено утежнено и изкривено в преследване на бързи усещания", каза руското МВнР, цитирано от индийските медии. "Има примери. Един канал излъчи новина "Ukraine mein atomi hadkamp (атомно раздвижване/паника в Украйна) на 18 април, което предполага, че Русия планира ядрена атака", се казва в изявлението на руското МВнР.

МВнР на Русия заяви, че непрекъснато призовава индийската публика да не обръща внимание на колосалния брой "фалшиви" новини за руската военна операция в Украйна. Москва посъветва публиката да следи официалните уебсайтове и социалните медии за истински новини и актуализации по темите.

Съобщението, издадено от Министерството на информацията и радио-и телевизионното излъчване на Индия, подчертава, че подобно отразяване изглежда има за цел да заблуди зрителите. "Каналите правят неверни твърдения и често цитират погрешно международни агенции. Използват се скандални заглавия/лозунги, които са напълно извън контекста на новината", се казва в позицията от събота.