В края на май т.г. продължава да се отчита ръст на обявите за работа. Това съобщиха от пресцентъра на HR компанията и кариерен сайт JobTiger ("ДжобТайгър"), позовавайки се на ежемесечния анализ, който фирмата осъществява. Малко над 57 000 повече са работните места през май, което е ръст с 9% спрямо предходния месец. На годишна база този ръст е 8%, информират от кариерния сайт.

Наблюденията на пазара на труда през последните три години показват, че в периода май-юни има най-много работни възможности. До голяма степен това се дължи на активното търсене на кадри в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство", като тази година ръст на обявите се наблюдава и в останалите сектори.

Изключение прави единствено секторът "Здравеопазване и фармация", в който има лек спад на обявите за работа от 0,2%, информират от фирмата.

С най-голям ръст на предложенията през май са секторите "Маркетинг и реклама" (19%), "Логистика и транспорт" (17%) и "Административни и обслужващи дейности" (15%).

След тях се нареждат секторите "Счетоводство, одит, финанси" (11,9%), "Строителство" (11,6%), "Производство" (11,6%), "Търговия и продажби" (11%) и "ИТ" (2,1%).

В края на май предложенията за работа в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство" са малко над 11 500.

Секторът "Търговия и продажби" успява да задържи водещата си позиция в дяловото разпределение и през май броят на предложенията от него е 22%. Втората позиция се запазва от "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 20%, а след него се позиционира секторът "Производство" с 14%, като той измества, с много малка разлика - от третото място, сектора "ИТ" (13,6%).

През май обявите за работа от вкъщи са се увеличи с 4%, показват данните на кариерния сайт. През май 2022 г. общият брой на обявите във водещите областни градове се е увеличил с 10 на сто.

Изменението по градове е както следва: София (10%), Пловдив (12%), Варна (5%), Бургас (5%), Русе (19%) и Стара Загора (10%).

Според анализа, броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през април е над 3200. Броят на тези предложения е нараснал с 22% спрямо април и като дял те са 8% от общия брой обяви в страната.