От 1 юли плащанията на данъци и осигурителни вноски в 13-те офиса на Националната агенция по приходите в София ще могат да се извършват без такси, чрез използване на физическите ПОС терминали на приходната агенция, както и чрез електронната услуга за плащане в е-портала на ведомството, съобщават от институцията.

Общо над 80 млн. електронни трансакции годишно се извършват с електронните услуги, предоставяни от приходната агенция, като делът на електронната комуникация надхвърля 90%.

Плащания към НАП в столицата ще продължат да се извършват и по банков път от всяка банка в страната, но съобразно тарифите на съответните финансови институции.

С решение на банката досега съществуващите гишета на обслужващата банка в София ще работят с клиенти до края на работния ден на 30 юни 2020 г. Всички останали офиси на приходната агенция, в които има банкови гишета, ще продължат да работят по досегашния начин и занапред.

От приходната администрация припомнят, че от 2018 г., когато бяха въведени възможностите за плащане с виртуален и физически ПОС терминали, до момента, без такси са платени близо 480 млн. лв., като общият брой на преводите е почти един милион и половина.