Започна данъчната кампания за 2019 година. Декларации за доходи на физическите лица през 2018 година се подават до 30 април, а за печалбата на юридическите лица до 1 април, защото 31 март е почивен ден. Това каза пред журналисти днес Боряна Георгиева, директор на дирекция в Националната агенция по приходите.

Декларации се подават, както обикновено по три начина - в офисите на НАП, през "Български пощи" ЕАД и по електронен път.

Няма промяна в условията за ползването на отстъпка за дохода на физическите лица. Тази отстъпка е до 5 процента от данъка за довнасяне, но не може да е повече от 500 лева, а данъкът да е платен с електронен подпис или с персонален идентификационен код /ПИК/.

НАП вече е издала стотици хиляди ПИК, които се ползват за плащане на данъци и получаване на всякакъв вид справки от приходната администрация, посочи Росен Бъчваров, говорител на НАП.

НАП вече е приела над 90 декларации за доходите на физическите лица, други 500 декларации се обработват, съобщи Боряна Георгиева.

Отстъпки могат да ползват и родители на едно дете - до 200 лева от дохода на единия родител, до 400 лева за две деца и до 600 лева за три или повече деца. Родителите на деца с увреждания могат да ползват данъчна отстъпка до 2000 лева, припомниха от НАП.

Офисите на НАП ще работят по време на данъчната кампания с плаващо, и ако е необходимо с - удължено работно време. В офисите на НАП данъците могат да се плащат с кредитни или дебитни карти - миналата година по този начин са платени 90 млн.лева задължения. С банкови карти може да се платят и задължения и за друго лице, уточниха от НАП.

От приходната агенция припомниха, че минималния осигурителен доход от началото на годината се качва от 510 на 560 лева, максималния - от 2600 на 3000 лева, а осигурителния доход за земеделските стопани от 350 на 400 лева. Здравната вноска за трайно безработните ще бъде поне 22.40 лева за януари и трябва да се плати до 25 февруари.

През миналата година физическите лица са подали около 600 000 данъчни декларации, от тях 34 процента са подадени по електронен път. В НАП отчитат трайна тенденция за намаляване на хората, които не подават данъчни декларации или пък я подават с непълни данни, съобщи Росен Бъчваров. По думите му причината е в лесната услуга, която НАП предлага.

През 2020 година НАП ще предложи ново облекчение - данъчната декларация на лицето ще е предварително попълнена от администрацията, защото НАП ще разполага с данни за дохода на хората с трудови договори. В документа само ще се допълва информация за други, допълнителни доходи - например от продажбата на ценни книжа, посочи Росен Бъчваров.