Иракската столица Багдад и други градове в страната са сериозно застрашени от спирания на тока, след като Иран намали доставките на газ, предаде Ройтерс.

Иран сви износа на газ за Ирак до 5 млн. куб. метра спрямо 50 млн. куб. метра преди две седмици, посочвайки като причина неплатени сметки.

Техеран освен това днес официално уведоми иракското министерство на електроенергията, че планира да намали доставките още повече - до 3 млн. куб. метра, съобщи говорител на ведомството.

Ирак е загубил около 6550 мегавата електроенергия. Дневното потребление в страната в пиковите часове през зимата достига около 19 000 мегавата, макар да се произвеждат около 11 000 мегавата. За покриване на недостига се разчита на внос на електроенергия.

Министърът на енергията на Иран Реза Ардаканиян се очаква да посети Багдад във вторник, 29 декември, за да обсъди неплатените сметки с иракския си колега.

САЩ многократно удължаваха с 90 или 120 дни изключение от санкционния режим, което позволява на Багдад да внася енергия от Иран. През ноември обаче бе отпуснат само 45-дневен допълнителен срок. Вашингтон заявява като условие за изключване от санкциите срещу Иран, че богатият на петрол Ирак, който е вторият по обем производител на черно злато в ОПЕК, трябва да се насочи към развиване на самодостатъчност. Багдад обаче е затруднен да изпълни това искане, отчасти заради ниските цени на петрола на световния пазар.