След решението на Москва да отмени полетите на руските граждани за почивка в Турция заради епидемията от коронавирус от 15 април до 1 юни т.г. заваляха искания за отмяна на това решение.

По данни на туроператорите ограничителната мярка ще ощети 533 200 руски граждани, които са закупили пакети с почивки в морските курорти на Турция през новия туристически сезон.

В изявления пред медиите десетки туристи се оплакват от това, че отмяната на полетите е довела до провал на плановете им за почивка. И призовават Москва да преразгледа и да промени решението за отмяна на полетите.

Едни твърдят, че предпочитат да прекарват ваканциите в Турция заради добрите морски курорти и качественото обслужване.

Други твърдят, че като почиващи и туристи се чувстват комфортно и обгрижени от персонала.

Много сме огорчени от това, че се провали почивката ни, заяви семейство от Казан. Искаме тази мярка да бъде отменена.

Друго семейство от Москва твърди, че и миналата година са летували в Турция и че се прилагат строги мерки срещу коронавируса.

Трети казват, че им предлагали да отидат на почивка в Крим като компенсация за Турция.

Не са малко онези, които подозират зад решението на Москва да отмени полетите и други причини, не само заради пандемията. Те върдят, че някои туроператори са били предупредени предварително.

Припомня се, че подобна мярка бе предприета и след кризата със сваления руски самолет от турски изтребители през 2015 г., когато президентът Владимир Путин забрани на руснаците да почиват в Турция, заради което бе провален туристическият сезон.

Русия е най-големият туристически контрагент на турския туризъм с около 700 000 туристи годишно.

На второ място е Германия с около половин милион туристи и Великобритания с около 250 000.