Повече от половината компании в Япония са на мнение, че олимпийските игри в Токио, които трябваше да се проведат това лято, но бяха отложени за догодина заради пандемията от коронавирус, трябва да бъдат отменени или отложени отново. Това сочат резултатите от анкета на японския мозъчен тръст Токио шоко рисърч (Tokyo Shoko Research), информира Ройтерс.

Сред близо 13 000 анкетирани компании 27,7 процента посочват, че спортното събитие трябва да бъде отменено, а 25,8 процента са за повторното му отлагане.

Япония отмени през май извънредното положение, което бе наложено в опит да се спре разпространението на коронавируса. През юли обаче случаите отново започнаха да се увеличават.

Предвид факта, че не се вижда краят на разпространението на инфекцията, компаниите са разделени за и против провеждането на олимпиадата през 2021 година, посочва изследователската група.

Сред анкетираните компании 22,5 процента вярват, че олимпиадата в Токио трябва да се проведе по план, 18,4 процента посочват, че на спортните събития трябва да се допуснат по-малко зрители, а 5,3 процента подкрепят състезания без публика.