Над 275 000 електронни винетки на стойност над 15 млн. лв. са продадени от началото на годината, съобщиха от АПИ.

От тях 69 процента са били закупени за пътни превозни средства с българска регистрация, от които над 125 000 са за леки автомобили. Българските шофьори са купили електронни винетки за близо 13 млн. лв.

За същия период на 2019 г. са били продадени малко над 206 000 електронни винетки на стойност 14 млн. лв., уточняват от АПИ.

Годишните винетки остават най-предпочитаните от началото на 2020 г. досега, следвани от седмичните, които са 78 000 броя.

Най-много шофьори са търсили електронни винетки на 3 януари т.г. - над 23 000 за един ден.

От началото на 2020 г. са купени електронни винетки за над 85 000 превозни средства с чужда регистрация. От тях за тежкотоварни са 34 000, като близо половината са за автомобили с турска регистрация.

До края на февруари 2020 г. ще изтече валидността на повече от 1 млн. годишни електронни винетки за леки автомобили. Напомняме на потребителите, когато купуват е-винетка, да внимават при въвеждането на данните на превозното средство. Вписването на регистрационния номер може да бъде на кирилица или на латиница, но символите трябва да съответстват на символите в номера. Въвеждат се само букви или цифри, без тирета, интервали и точки. Символите 0 /нула/ и О /буква О/ не са взаимозаменяеми, съветват от АПИ.

Отговорността за попълването на коректната информация за номера на превозното средства, категорията му и периода на валидност на е-винетката, е на собственика или ползвателя. Потребителите трябва внимателно да преглеждат въведената информация, независимо дали от тях или от служител в търговската мрежа, преди да потвърдят плащането. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Корекции в системата не са възможни, уточняват от АПИ.

Валидността на електронните винетки , включително и на издадените чрез Агенцията за социално подпомагане, както и на тези на пререгистрирани автомобили, може да бъде проверена на сайта /www.bgtoll.bg/.