Над 1 милион европейци вече сами си произвеждат енергия, каза днес във Варна Игнасио Наваро, ръководител на проекта "Европейски енергиен преход" на организацията "Грийнпийс". По думите му от тази възможност се възползват основно живеещи в западната част на контитента, докато в източната добри примери има основно в Гърция.

Причината личното производство на енергия да е по-разпространено в Западна Европа е, че там държавите имат по-прогресивно законодателство и хората не срещат административни и бюрократични пречки, обясни Наваро. По думите му вече е видно, че подобни стъпки водят до повишаване на брутния вътрешен продукт на страните и в тях енергийната бедност е сведена до минимум.

Наваро припомни, че вече е приета общоевропейска директива, която дава право на гражданите да си произвеждат сами енергия, но проблемът е кога отделните държави ще я приложат в собствените си закони.

Игнасио Наваро е част от екипа на "Грийнпийс", пристигнал във Варна с легендарния кораб на организацията "Rainbow Warrior". Настоящото посещение на плавателния съд е част от общоевропейския тур "Заедно за климата". Чрез своята обиколка представителите на организацията отправят призив към политиците да предприемат спешни мерки за опазване на околната среда и най-вече в сектора на енергетиката.

След Варна "Rainbow Warrior" ще акостира в Бургас. Двете пристанища ще бъдат домакини на различни обучения, форуми за иновации, прожекции, куклен театър, изложба. След България "Rainbow Warrior" продължава към Гърция и Италия.