За справянето с икономическата криза в Европейския съюз, породена от пандемията от коронавируса, може да са необходими 1,5 трилиона евро, каза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

"Еврогрупата вече е направила предложения за оказване на помощ в размер на над 500 млрд. евро, за да се финансира здравеопазването и намаленото работно време, и да се подпомогнат малките и средни компании", каза той пред германското списание "Дер Шпигел".

"Така остават още 1 трилион евро. Това е в общи линии онова, от което се нуждаем на този етап", посочи италианският еврокомисар. Според него тази сума може да бъде набрана чрез бюджета на ЕС за следващия многогодишен финансов период.

Британският финансов всекидневник "Файненшъл таймс" съобщава днес, че почти 59 млн. работни места в ЕС са се оказали под заплаха заради кризата, причинена от коронавируса. Тази ситуация може да засегне почти една четвърт от всички заети в частния сектор в ЕС.

Най-тежък удар, според анализатори, цитирани от вестника, ще бъде нанесен по сферата на общественото хранене и по жилищния и хотелиерския сектор. Именно там са съсредоточени 74 на сто от оказалите се в зоната на риска работни места. Почти две трети от тези работни места са в малки и средни предприятия, на които е по-трудно, отколкото на големите компании, да се адаптират към изискванията за дистанционна работа и социално дистанциране.

Няколко страни в ЕС се подготвят да отслабват ограниченията, наложени във връзка с коронавируса. Но проблемът е в това, че "политиците не разполагат с данни и опит, необходими за справяне с такава криза", отбелязва Себастиан Щерн - един от шефовете на консултантската компания McKinsey and Company, цитиран от "Файненшъл таймс".