Най-малко едно десетилетие. Това е времето, което ще бъде необходимо на Венецуела да се възстанови от дълбоката икономически криза, която преживява, предупреди директорът на Международния валутен фонд (МВФ) за Латинска Америка Алехандро Вернер в интервю за АФП.

Констатираме по-силен икономически срив, отколкото очаквахме, посочи Вернер. Новите прогнози за Венецуела са, че брутният й вътрешен продукт ще се свие с 25 на сто тази година, хиперинфлацията ще достигне 10 000 000 процента, а безработицата ще нарасне до 44,3 на сто. Производството на петрол, който е основният ресурс на страната, може да отчете главозамайващ спад до 600 000 барела дневно, лишавайки Венецуела от предимствата от поскъпването на черното злато през последните месеци.

Проблемът е хуманитарен, икономическата система е унищожена, има и проблем с производството, търговията със стоки и разбира се със задлъжняването, отбеляза Вернер, който участва в пролетните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

МВФ е бил свидетел в миналото на проблеми от такъв характер, но не на всички едновременно, коментира още директорът на Фонда за Латинска Америка. Според него на Венецуела ще й бъде необходимо десетилетие, за да се възстанови.