Гърция да продължи да се движи по "линията" на Международния валутен фонд (МВФ) и да изпълни изискваните от него трудови реформи, дори и фондът да не участва в крайна сметка в програмата на страната.

В. "Прото тема" твърди, че оценката се съдържа в доклада за гръцката икономика на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), връчен на премиера Алексис Ципрас в понеделник от генералния секретар на тази организация Анхел Гурия.

Според изданието анализът включвал "рецепта на МВФ" за това как правителството да действа, след като приключи третият, последен спасителен пакет.

Във въпросната "рецепта" фондът препоръчвал правителството на Ципрас не само да извърши съкращения на пенсии и да намали необлагаемия минимум с 35 на сто с цел да разшири данъчната основа /от 1900 на 1250 евро/, но и да продължи да се придържа към "линията", начертана от тази институция, и да реализира необходимите реформи на пазара на труда.

В Атина Анхел Гурия обяви, че гръцката икономика е готова "да отбележи подем" след дълбока депресия, но страната "трябва да продължи реформите", за да обърне страницата на кризата.

ОИСР смята, че Гърция все още и изправена пред редица "предизвикателства", едно от които е свързано с публичния й дълг.

В своите прогнози организацията признава за необходимостта от облекчаване на гръцкия дълг, но в същото време не разкрива по какъв начин ще стане това, пише още вестникът.

Кредиторите на страната "трябва да разгледат въпроса за дълга", Гърция "си спечели правото" на облекчение, подчерта Гурия. Размерът и условията за това преструктуриране са в центъра на обсъждания на ЕС и МВФ.