Глобалната икономика ще се свие с 4,9 на сто тази година, прогнозира днес Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от световните агенции. Това е с 1,9 процентни пункта под предварителната оценка на Фонда от април и е резултат от последиците от мерките в борбата срещу разпространението на новия коронавирус, уточни ДПА.

Съживяването също ще бъде по-бавно от очакваното досега, отбелязват експертите на Фонда. Домакинствата с ниски доходи изглежда ще пострадат по-силно.

През 2021 г. растежът може да достигне 5,4 на сто заради усилията да се навакса изгубеното по време на пандемията от Ковид-19.

Фондът предупреди, че прогнозата му е несигурна в по-голяма степен от обичайно, защото производството ще зависи от броя на заразените, ограничителните мерки и условията на финансовите пазари.

МВФ отбелязва, че няма големи загуби в потреблението, но пък трудовият пазар е по-тежко засегнат.

Общият спад на отработените часове през първото тримесечие на годината е еквивалентен на загубата на 130 милиона работни места при пълна заетост в сравнение със същия период на миналата година.

На 14 април МВФ обяви, че очаква световната икономика да се свие с 3% тази година. Агенциите тогава припомниха, че спадът, отчетен при Голямата рецесия от 2009 година, е бил 0,1%.

През април МВФ съобщи, че за 2021 г. очаква възстановяване с растеж от 5,8 процента. Фондът обаче призна и тогава, че перспективите за възстановяване догодина са обвити в несигурност.