Международният валутен фонд (МВФ) призова страните от Г-20, които се събират тази седмица в Рияд, да премахнат въведените през последните години търговски ограничения, за да бъде подкрепено възстановяването на световната икономика, забавено от възобновяването на пандемията от Ковид-19, предаде Франс прес.

Тази година Саудитска Арабия е домакин на срещата на върха на Г-20 във виртуален формат. Не ясно дали в нея ще участва президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е застъпник на протекционистка търговска политика.

В документ с препоръки за Г-20 МВФ подчертава, че солидното възстановяване зависи от световно политическо ръководство, защитаващо многостранното сътрудничество.

По-специално фондът призовава Г-20 да се въздържа да налага или да засилва търговски ограничения, включително за медицински стоки и услуги и на изделия, свързани с производството и продажбата на ваксини.

Според МВФ трябва бъдат премахнати и въведените през последните години митнически и немитнически бариери - вносни квоти или втвърдяване на санитарните норми, ограничаващи механично вноса.

Фондът призовава освен това Великобритания и ЕС да ратифицират търговско споразумение, за да се избегнат нови търговски бариери.

Препоръките се отправят в момент, когато възстановяването на световната икономика остава трудно поради възобновяването на пандемията от Ковид-19 в много страни, предупреди управляващата директорка на МВФ Кристалина Георгиева.

Засега фондът прогнозира свиване на световния БВП с 4,4 на сто тази година и нарастване с 5,2 на сто догодина.

"Но докато вече се очертава медицинско решение на кризата с достъпна ваксина, то възстановяването на икономиката остава податливо на обрати", изтъква Георгиева в блог преди срещата на Г-20. Тя изтъква в същото време, че растежът през третото тримесечие е бил по-добър от очакваното в Съединените щати, Япония и еврозоната.

Ръководителката на МВФ подчертава, че световната икономика се намира в точка на критичен обрат. По думите й възобновяването на пандемията припомня до каква степен устойчивото възстановяване е невъзможно, ако болестта не бъде преборена навсякъде. Оттук и необходимостта от трансгранично сътрудничество, за да бъде намалена опасността от недостатъчно снабдяване с ваксини, лечение и тестове, предупреждава Кристалина Георгиева.

По думите й това означава да се умножат многостранните усилия за производството, закупуването и прдажбта на тези санитарни решения, по-специално в най-бедните страни.

Както многократно е заявявала от месеци, ръководителката на МВФ препоръчва на страните от Г-20 да подкрепят финансово своите икономики докато кризата не приключи.

Освен това страните биха могли да инвестират по съгласуван начин в инфраструктурите, за да придадат динамика на растежа и да постигнат целите по отношение на околната среда.

МВФ от началото на пандемията е отпуснал на 82 страни над 100 милиарда долара за борба с разпространението и последиците от коронавируса, се казва в публикувания на сайта на организацията блог на Кристалина Георгиева, цитиран от ТАСС. /