Пазарите изглеждат откъснати от икономическата реалност и достигат върхове въпреки световната рецесия, предизвикана от пандемията от Ковид-19, така че е възможно да понесат жестоки корекции, предупреди Международинят валутен фонд (МВФ), цитиран от Франс прес и БТА.

Освен това лесното получаване на кредити благодарение на бюджетните мерки в подкрепа на предприятията може да доведе до "порочни ефекти", подчертават в блог Тобиас Адриан, финансов съветник в МВФ, и Фабио Наталучи, който отговаря за публикувания днес доклад за световната финансова стабилност.

Предупреждението беше отправено ден след публикуваните от МВФ световни икономически перспективи за 2020 година, припомня Ройтерс.

Според фонда евентуална корекция може да бъде предизвикана от:

  • по-дълбока и по-продължителна от очакваното рецесия,
  • втора вълна на Ковид-19,
  • възстановяване на ограничителните мерки или
  • ново засилване на търговските напрежения.

Разрастване на социалните протести по света в отговор на нарастващото икономическо неравенство също може да навреди на инвеститорското доверие, предупреждава МВФ.

"Спекулативни покачвания на пазара е имало и преди, по време на периоди на значителен икономически натиск, а често пъти впоследствие настъпва срив", се казва в доклада.

МВФ посочва и рисковете от натрупване на корпоративен дълг до исторически високи равнища спрямо БВП, както и увеличаване на дълговете на домакинствата.

"Това означа, че сега има много икономики с високи равнища на дълга, които се очаква да бъдат изправени пред изключително рязко забавяне на икономическия растеж", изтъква фондът.

Банките са навлезли в кризата с високи нива на ликвидностите и капиталовите буфери, така че случаите на несъстоятелност ще бъдат тест за устойчивостта на сектора, според МВФ.

Глобалната икономика ще се свие с 4,9 на сто тази година, прогнозира МВФ, което е с 1,9 процентни пункта под предварителната оценка на Фонда от април. Съживяването също ще бъде по-бавно от очакваното досега