Пандемията от Covid-19 може да подкопае напредъка на жените от последните 30 години за намаляване на тяхната икономическа разлика спрямо мъжете, предупреди в днешна публикация в блог управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Франс прес.

Икономическият шок, предизвикан от здравната криза, засяга повече жените, отколкото мъжете, тъй като те заемат повече работни места в най-тежко засегнатите сектори като услугите, продажбите на дребно, туризма и хотелиерството.

"В САЩ безработицата при жените е била с 2 пункта по-висока, отколкото при мъжете, в периода от април до юни 2020 година", изтъква Георгиева. Публикацията й е подписана от още трима ръководни кадри в МВФ.

Поради естеството на професиите им, дистанционната работа не е вариант за много от жените (около 54 процента от жените в САЩ и 67 на сто в Бразилия). Освен това жените извършват повече неплатена домакинска работа, отколкото мъжете - около 2,7 часа на ден повече, по данни на МВФ.

"Освен това те поемат по-голямата част от семейните отговорности, свързани с мерките за изолация, включително затварянето на училищата, отбелязват авторите на публикацията.

След отмяна на мерките жените по-дълго време търсят нова работа на пълен работен ден. Според доклад за заетостта в Канада през май заетостта при жените е нараснала с 1,1 на сто, а при мъжете - с 2,4 на сто, поради продължаващия проблем с грижите за децата.

Още по-тревожно е, че в много развиващи се страни младите девойки са принуждавани да прекъснат училище и да работят, за да допълват семейните приходи. в Индия след влизането в сила на ограничителните мерки женитбите на млади девойки са се увеличили с 30 процента. Без образование, тези момичета възпроизвеждат непрекъснато цикъла на бедност при жените", се казва в публикацията.

Според ръководителите от МВФ добре разработените политики в подкрепа на икономическото възстановяване могат да намалят отрицателните ефекти на кризата за жените и да избегнат нови обрати в равенството на половете.

Като положителен пример са дадени инициативи в Австрия, Италия, Португалия и Словения, където е въведено правото на частично платен родителски отпуск за отглеждане на деца под определена възраст. Във Франция бяха издавани удостоверения за отпуск по болест на родители, засегнати от затварянето на училищата.