Международният валутен фонд (МВФ) отрече снощи медийни публикации, че неговият управляващ директор Кристалина Георгиева е разговаряла с президента на Аржентина Алберто Фернандес след скорошните промени в неговото правителство, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

По-рано вчера аржентински медии съобщиха, че Фернандес е имал телефонен разговор с Георгиева, за да обсъди икономическата политика на своята страна след назначаването на председателя на Камарата на депутатите в аржентинския парламен Серхио Маса начело на ново "суперминистерство". Маса, който ще отговаря за икономическата, производствената и аграрната политика на Аржентина, е заявил, че в сряда ще обяви първите си мерки.

"Президентът Алберто Фернандес не е комуникирал наскоро с управляващия директор", гласи изявлението на говорител на МВФ.

"Суперминистерството", което ще бъде ръководено от Серхио Маса, обединява министерството на икономиката, оглавявано от 4 юли от Силвина Батакис, на развитието и на селското стопанство, животновъдството и риболова, начело на което от 15 юни е Даниел Скиоли.

Георгиева обаче е разговаряла със Силвина Батакис във Вашингтон и ще напусне министерство на икономиката, за да поеме ръководството на Банката на аржентинската нация (Banco de la Nacion Argentina).

Още не е ясно дали Даниел Скиоли ще остане на поста си. 

Аржентина е с едно от най-високите равнища на инфлацията в света, с натрупване от 36,2 на сто само през първата половина на годината, а 37 на сто от общо 45 милиона жители са под прага на бедността.

Аржентина предоговори с МВФ преструктурирането на заем от 44 милиарда долара и се ангажира да намали държавния дефицит от 3 на сто през 2021 г. до 0,9 на сто от брутния вътрешен продукт през 2024 г. Тази бюджетна дисциплина засяга най-вече най-бедните, чиято покупателна способност се срина на фона на галопиращата инфлация.