Египетското правителство и МВФ постигнаха принципно споразумение за предоставянето на спешна помощ от 5,2 милиарда долара за борба с коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

Спешната помощ, придружавана от програма за икономически реформи, ще бъде преведена в рамките на 12 месеца. Очаква се административният съвет на фонда да даде разрешение за започване на програмата през идните седмици.

Ума Рамакришнан, която ръководеше делегацията на МВФ и води преговорите, осъществени по видеоконферентна връзка от 19 май до 5 юни, определи споразумението като "подкрепа за усилията на властите да запазят макроикономическата стабилност на фона на шока, свързан с COVID-19, като в същото време продължават ключови структурни реформи". Тя добави, че помощта на МВФ "ще позволи на Египет да запази постигнатия през последните три години напредък".

Някои от най-бедните държави и развиващи се пазарни икономики в света може да се наложи да преструктурират дълговете си в бъдеще, заяви вчера ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и добави, че може би не е достатъчно едно просто замразяването на техните дългови плащания.

Тя посочи, че някои от развиващите се страни, които провеждат разумни и устойчиви политики по управление на дълга, издържат по-добре от други на коронавирусната криза, но малък брой държави с голяма тежест на дълга вероятно ще се нуждаят от помощ и занапред. Георгиева каза, че към този момент Фондът е отпуснал около 260 милиарда щатски долара от своя кредитен капацитет в размер на 1 трилион долара, като досега е предоставено спешно финансиране на 63 от 103 държави, които са поискали помощ от началото на март.