Брекзит без споразумение би означавал значителни разходи за британската икономика, така че е от жизнено значение Лондон да се споразумее с Брюксел по бъдещите им отношения. Такова е основното заключенията в обявения днес годишен доклад на Международния валутен фонд (МВФ) за Великобритания, предаде АФП, цитирана от БТА.

МВФ очаква растежът на Обединеното кралство да достигне 1,5 на сто през 2019 година, но тези прогнози се основават на варианта, при който се постига споразумение по "развода" с ЕС до края на годината и се определя преходен период, уточни МВФ.

Евентуално по-неуредено излизането ЕС би могло да доведе до доста по-лош резултат, предупреждава МВФ.

Великобритания и ЕС иска да приключат преговорите на срещата на високо равнище през октомври или най-късно в началото на ноември, а това са само няколко месеца преди Брекзита, предвиден за 29 март.

"Малкото време, което остава, за да бъде сключено споразумение, е твърде проблематично", каза управляващият директор на МВФ Кристин Лагард на пресконференция в Лондон.

Освен това представителите на бизнеса малко са обезпокоени от слабия напредък в преговорите и от въздействието на липсата на споразумение върху техните дейности. Въпреки всичко Лагард изрази надежда, че споразумение ще има.