Богатите на енергийни ресурси арабски страни от Залива могат да изчерпят напълно спестяванията си през идните 15 години, тъй като тревогите от климатичните промени и доставките от нови конкуренти могат да тласнат надолу цените на петрола. Това предупреди днес Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от световните агенции.

Организацията призова тези страни да ограничат разходите си.

Шестчленният Съвет за сътрудничество в Залива (ССЗ), чието нетно финансово богатство МВФ оценява на 2 трлн. долара, осигурява над една пета от световните петролни доставки. Икономиките в региона обаче бяха тежко засегнати от спада в цените на черното злато през 2014-2015 година.

Макар по-ниските цени на суровия петрол да оказаха натиск върху правителствата да си осигурят приходи, несвързани с петролния сектор, и да оправят финансите си, последиците от по-ниските приходи от петрол и газ все още не са напълно компенсирани, посочва МВФ в доклад.

Според Фонда световното търсене на петрол може да достигне пика си около 2040 година или много по-скоро при по-силен регулаторен натиск за защита на околната среда и повишаване на енергийната ефективност.

Всички страни от ССЗ са признали значимостта на това предизвикателство. Въпреки това очакваме, че скоростта и размерът на тези мерки в повечето държави няма да бъдат достатъчни, за да се стабилизира богатството им, се посочва в документа.

Страните от Залива от десетилетия използват енергийното си богатство, за да осигуряват на милиони граждани работни места, което е част от обществения договор с управляващите.