Безработицата и слабият икономически растеж подхранват протестите в редица арабски страни. Това е едно от основните заключения на Международния валутен фонд (МВФ) в публикувания му днес доклад за Близкия изток и Северна Африка, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Социалното напрежение се обяснява отчасти със слабия растеж в района МЕНА (от съкращенията на английски на Близък изток и Северна Африка), подчертават авторите на доклада за перспективите пред регионалните икономики.

Напрежението в световната търговия, нестабилните цени на петрола и несигурността около Брекзит са други фактори за създалата се ситуация, отбелязва МВФ.

Преди две седмици Фондът понижи прогнозата си до 1 на сто за растежа на икономиките за 2019 година от региона МЕНА, който включва арабските страни и Иран.

Равнището на икономическия растеж на тези страни е по-ниско, отколкото е необходимо, за да се справят с безработицата, коментира директорът на Фонда за Близкия изток и Централна Азия Джихад Азур.

В този регион безработицата сред младежите превишава 25 до 30 процента, а това изисква растеж над 1 и 2 процента, коментира Азур пред АФП.

Средното равнище на безработицата в региона е 11 на сто спрямо 7 на сто в другите нововъзникващи пазарни икономики и в развитите страни, допълни Азур.

Жените и младежите са най-уязвимите. През 2018 година над 18 на сто от жените и близо 23 на сто от младежите са били безработни, се посочва в доклада.

Редица страни бяха обхванати от бурни протести през 2010 година и в някои от тях те прераснаха в граждански войни, припомня АФП.

Нова вълна от демонстрации заля през последните месеци Алжир, Судан, Ирак и Ливан, където протестиращите настояват за икономически реформи и заклеймяват корупцията.

Според МВФ равнището на държавния дълг в редица страни от региона превишава 85 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), а в Ливан и Судан той е над 150 на сто от БВП.

Сред страните от МЕНА Иран среща най-сериозни затруднения заради американските санкции и икономиката на страната вероятно ще се свие с 9,5 на сто тази година след растеж от 4,8 на сто през 2018 година, прогнозира МВФ.

Страните от Съвета за сътрудничество в Залива, богати на петрол, се очаква да постигнат растеж от 0,7 на сто спрямо 2,0 на сто през 2018 година заради спада на цените на петрола, прогнозира МВФ.