Създаването на държавни бензиностанции е лоша идея, даже много лоша, каза  бившият финансов министър Муравей Радев по bTV.

"Ние и сега си имаме достатъчно държавни предприятия, които почти всяка година, явно или скрито от държавата, ги субсидираме - БДЖ, държавни ВиК, пощи, топлофикации. Някое от тях да е прокопсало", даде пример Радев.

Според него подобна мярка няма да доведе до очаквания резултат - намаляване на цените на горивата.

Бившият финансов министър напомни, че в пазарна икономика основната функция на държавата е да създава пазарни правила и регулации и да контролира спазването им.

"Смешно е, че държавата щяла да увеличи конкуренцията и да намали цените - това е абсурдно. Все една съдийската колегия да се включи в една футболна среща", коментира още Радев.

Той посочи, че във веригата на петролопроизводството има три звена - производство, данъчен склад и бензиностанции. Много по-лесно е държавата да прекъсне тази верига и да се реши въпроса с хегемонията на един играч, коментира по-рано по БНР бившият финансов министър като сравни ситуацията с фубболен мач, по време на който съдийската колегия влиза на терена.

По думите му мярката с намаляването на ДДС за заведенията и книгите на 9% е не по-малко вредна.

Има пряка заплаха за данъчната система, която е добре балансирана, и освен това няма да даде ресурс веднага на бранша, а той има нужда от средства сега, обясни бившият финансов министър.