Международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) повиши кредитния рейтинг на Гърция в местна и чуждестранна валута с две степени - на В1 от В3, като се позова на ефективността на гръцката програма за реформи, съобщи в. "Катимерини".

На моменти напредъкът спира, целите биват отложени или пропуснати, но движещата сила на реформите изглежда все повече укрепва с добра перспектива за бъдещ напредък и нисък риск от връщане назад, посочи Мудис в оценката си, оповестена в петък.

Рейтинговата агенция е променила перспективата на Гърция от "позитивна" на "стабилна".

От Мудис посочват още, че средносрочните перспективи пред Гърция ще останат слаби, ако не се увеличат значително инвестициите.

Управляващата в Гърция коалиция на радикалните леви сили СИРИЗА изпълни всички свои обещания в социално-икономическата сфера, в това число за повишаване на заплати и пенсии, заяви днес гръцкият премиер Алексис Ципрас на заседание на централния комитет на тази партия преди началото на кампанията по подготовка за изборите за Европейски парламент през май, предаде ТАСС.

Ципрас отбеляза, че са изминали шест месеца откакто Гърция излезе от трудния осемгодишен период, по време на който тя се намираше под твърдия контрол на международните кредитори в съответствие с трите програми за макроикономическа помощ от ЕС и МВФ.

Този изход се превърна в отправна точка за начало на нова епоха. Нова епоха за Гърция, правителството на левите сили и партията СИРИЗА, каза Ципрас, посочвайки, че страната е успяла да излезе от кризата и е осъществила важни структурни реформи, поддържайки най-уязвимите слоеве от населението.

Ние осигурихме здравни услуги за 2,5 милиона граждани, които досега нямаха медицинско осигуряване, каза Ципрас. Той отбеляза, че безработицата в страната е намалена на почти 9 процента, създадени са над 350 000 нови работни места. Премиерът посочи, че СИРИЗА е отменила съкращаването на пенсиите, отново е започнала да провежда колективни преговори между държавата, предприемачите и профсъюзите за определяне на заплатите в отраслите, осигурила е увеличаване на минималната заплата в страната с 11 процента на 650 евро месечно.

Ципрас призова всички прогресивни сили в страната да подкрепят СИРИЗА и да обединят усилия за победа над неолибералните и ултрадесни сили на предстоящите избори за Европейски парламент.