Ваксинирането е напълно доброволен процес и никога пред работодателите в бизнеса не е било поставяно изискване или условието задължително да ваксинират своя персонал, както и да оказват натиск от всякакъв характер в тази посока. Това уточняват от Министерството на туризма във връзка с появили се тълкувания относно инициативата да се поставят издаваните от Министерството на здравеопазването стикери "100% ваксинирани" върху туристически обекти, като хотели и ресторанти.

В същото време, от ресорното ведомство подчертават, че насърчават усилията на всички представители на туристическия бизнес, които подхождат с грижа за здравето на своя персонал и на своите клиенти, които ползват туристическа услуга, за да подсигурят безопасна ваканция и да утвърдят името на България като сигурна дестинация.

"Припомняме, че при избора си на дестинация туристите вземат под внимание два показателя - ниво на заболеваемостта и ниво на ваксинирани в страната", се казва още позицията на Министерството на туризма.

Миналата седмица курортен комплекс Албена стана първият курорт по Черноморието и в цяла България, който получи стикер "100% ваксинирани". Стикерът е изготвен от Министерството на здравеопазването и бе представен и символично залепен от министъра на туризма Стела Балтова.