Московчани толкова дълго чакаха този ден - дори не им се вярва, че е дошъл, пише "Росийская газета", цитиран от БТА. Под заглавие "Животът се завръща" официозът коментира решението на столичния кмет Сергей Собянин да отмени от днес повечето антивирусни мерки в Москва.

Пропуските, без които вече не излизахме навън, разходките не по-често от два пъти седмично и строго по график, даже когато се смекчаваха рестрикциите - всичко това е вече минало, заявява вестникът.

Руската столица отговаря изцяло на всички критерии, за да премине към нов етап в излизането от карантината. По брой на тестовете за коронавирус и на свободните болнични легла Москва е вече "в благополучната зона", заявява пред "Известия" Алексей Шапошников, председател на градския парламент.

"РБК" помества мнения на предприемачи за разхлабването на режима в Москва. Вицепрезидентът на ресторантьорско бизнес сдружение Вадим Прасов прогнозира, че от 23 юни "ще се опитат да отворят" 50 до 70 на сто от заведенията в Москва, но допуска, че някои няма да се справят с кризата и ще затворят пак. Игор Стоянов, оглавяващ браншова асоциация на салоните за красота, очаква да заработят до 80 процента от тях - "в края на лятото ще видим кой ще оцелее", допълва той.

Кметът Собянин разреши в Москва почти всичко, позволено преди коронавируса, и обясни, че "пандемията върви към спад". В Москва обаче всеки ден се откриват по около 2000 нови болни при коефициент на разпространение на инфекцията 0,93. Според методиката на санитарните власти това не отговаря на мащабното отпускане на режима, пише "Комерсант".

По официални данни броят на заразените в Русия за последното денонощие нарасна в сравнение с предходното с 8985 души и към момента е 476 658, от които 197 018 в Москва.

Ден по-рано в столицата бяха отчетени 195 017 случая на коронавирус - ръст от 2000 за последното денонощие.

По думите на източник от столичното кметство дневният прираст на случаите не намалява, тъй като се тестват повече хора - работодателите например са длъжни да тестват 10 на сто от персонала. Градската управа се ръководи "по броя на тежко болните и на смъртните случаи", които са все по-малко "и динамиката е положителна", казва той.

Цитирани в "Комерсант" експерти обаче смятат решението на столичните власти за политическо, взето с оглед умората на московчани от карантината и предстоящото на 1 юли общонародно гласуване по промените в руската конституция, предложени от президента Владимир Путин.

Този вот ще даде на Путин формалната възможност за още един-два мандата, напомня "Московский комсомолец". Изданието допуска, че след гласуването властите пак ще раздухат в медиите темата за повторна вълна на Ковид-19. Така "отново ще получим за неопределено време всички прелести на пропускателния режим", предупреждава руският всекидневник.